Orthodontie

Orthodontie houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. Dat kunnen we bewerkstelligen door middel van een beugel. Dat is nuttig, want een regelmatig gebit ziet er mooi uit, heeft meer kans om gezond te blijven en zorgt ervoor dat je goed kunt bijten, kauwen en praten.

Een beugel

Er zijn verschillende soorten beugels: vaste beugels, uitneembare beugels (buitenboordbeugels en blokbeugels) en onzichtbare beugels (transparante kunststof aligner). Welke beugel er nodig is, hangt af van wat er precies aan de hand is.

Steeds meer volwassenen 

Vroeger droegen voornamelijk kinderen een beugel, tegenwoordig laten ook veel volwassenen hun gebit reguleren. Tegenwoordig kunnen er uitstekende resultaten worden bereikt met de huidige technieken. Tijdens de beugelbehandeling kan gebruik gemaakt worden van een 3D CT-scanner, waarmee we zeer nauwkeurig je gebit in kaart kunnen brengen. Met behulp van deze techniek kunnen we vervolgens de ideale positie van je tanden en kiezen bepalen en je beugel daar perfect op afstemmen.

Meer informatie over beugels is te vinden op:

 allesoverhetgebit.nl

Onzichtbare beugel

Transparante beugel

bijna onzichtbaar

beugel

Slotjesbeugel

uitneembare beugel

Uitneembare beugel

Hyrax beugel

Hyrax

bovenkaak verbreden

 

Beugelcontroles

Tijdens de beugelbehandeling is het belangrijk om regelmatig te komen. De controles zijn meestal eens per maand. De duur van de controle kan variëren. Als de beugel is bijgesteld, kan het zijn dat het de eerste paar dagen wat klachten geeft. De klachten zullen vanzelf weggaan.

ortho controle

Een goede mondverzorging is extra belangrijk tijdens het dragen van een beugel.

Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandbederf en dus op gaatjes. Bij het plaatsen van de beugel geven wij instructies om de mondhygiëne optimaal te houden. Vergeet ook vooral het tandvlees niet. Gezond tandvlees draagt in belangrijke mate bij aan een goed verloop van de beugelbehandeling.

Eten met een beugel

Harde dingen zoals appels en stokbrood kun je beter niet zelf afbijten, maar in kleine stukjes snijden. Dropjes, toffees, kauwgom en andere plakkerige dingen kun je beter laten staan. Wees verder voorzichtig met frisdranken waarin suikers en/of koolzuur zijn toegevoegd. Die suikers veroorzaken tandplak en dat is met je beugel in je mond lastiger weg te poetsen.

Ortho EHBO

Krijg je ’s avonds, in het weekend of tijdens je vakantie een probleem met je beugel? Lees dan eerst hieronder onze tips voor het oplossen van de meest voorkomende klachten. Mogelijk kun je zelf het ongemak verhelpen en zo de klachten verminderen. Stuur de praktijk een mail zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. Als je op vakantie bent, kun je indien gewenst een orthodontist of tandarts op je vakantieadres om hulp vragen.

Let op: tandheelkundige behandelingen in het buitenland worden niet altijd vergoed vanuit de verzekering. Neem eventueel van tevoren contact met jouw verzekeraar op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Uitneembare beugel/ activator

Laat de beugel uit en mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als je nog gebitsmodellen hebt, neem deze dan mee.

Er prikt een draadje

Vraag iemand om voorzichtig met een nagelknipper of kniptang het prikkende draadje af te knippen. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen, ook als het draadje na jouw handeling niet meer prikt.

Er zit een ringetje (band) los

Uitsluitend wanneer het hindert mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt dan moet je deze uitlaten tot het ringetje weer is vastgezet. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen en neem de buitenbeugel mee.

Er is een bracket / blokje los

Uitsluitend wanneer het hindert mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen.

Mijn spalkje zit los

Prikt het niet neem dan de eerstvolgende werkdag contact met ons op. Laat het spalkje in je mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Als de spalk uit je mond is kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Wanneer je een nachtbeugel/retentiebeugel hebt draag deze dan zoveel mogelijk.

Prikt de spalk doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk.

Hyrax

Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten zie ‘’er zit een ringetje/bandje los’’. Mail de praktijk zodat ze je de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.